Какво да чакаме от отборите на Евро 2024

21.05.2024

Остават малко повече от три седмици до първите мачове от Европейското първенство по футбол. И докато Франция и Англия са сред фаворитите и на фенове, и на специалисти, според анализаторите Австрия може да донесе големи изненади. Да видим какво още мислят те за всеки от отборите на Евро 24 в Германия.

Франция

Националният тим на Франция не изигра най-силните си мачове в последно време, като загуби на собствен терен от Германия и взе колеблива победа над Чили в Марсилия с 3:2. Капитанът Килиан Мбапе имаше няколко проблемни срещи, а отсъствието на Антоан Гризман поради травма беше осезаемо за отбора. Силните моменти на френския състав обаче също бяха налице. Младата надежда Уорън Заир-Емери игра добре срещу Германия, а Рандал Коло Муани отбеляза и асистира срещу Чили. Дешан направи девет промени за втория мач, като Уилям Салиба влезе в титулярния отбор в Марсилия, въпреки че треньорът беше отбелязъл, че играчът на Арсенал „прави неща, които не харесва“.

Англия

Не толкова отдавна бяха емоциите след изравнителния гол на Джуд Белингам в 95-ата минута срещу Белгия. След загубата на Англия срещу тима на Бразилия, британците просто не можеха да си позволят още едно поражение. Тези два мача обаче демонстрираха, че отборът на Гарет Саутгейт ще има нужда от сериозно стягане на редиците и влизането на Хари Кейн във форма за шампионата в Германия.

Германия

До края на миналата година националите на Германия изглеждаха доста объркани на терена. От началото на 2024 обаче победиха Франция като гости и Нидерландия като домакин. Отлична игра отбелязаха футболистите Тони Кроос, Роберт Андрих и Флориан Вирц. Съответно треньорът Юлиан Нагелсман не направи никакви промени в състава за двата мача, като и в двете срещи изкара в титулярния състав 27-годишния ляв бек на Щутгарт Максимилиан Мителщед, който търкаше резервната скамейка в предния сезон.

Испания

„Мач срещу Бразилия никога не е приятелски“, каза Дани Олмо след напрегнатия двубой, завършил с равенство 3:3 на „Бернабеу“ на 26 март – мач, изпълнен с динамика, голове, ожесточени сблъсъци и някои сериозни грешки. С играта си изпъкна и 16-годишният вундеркинд на Барселона Ламине Ямал, който беше неотразим като дясно крило. Очевидно младежът ще е център на внимание и на Евро 24. Вълнуващият мач компенсира загубата с 1:0 срещу Колумбия в Лондон седмица по-рано.

Португалия

Португалският отбор беше безапелационен в квалификационната кампания. 10 победи в 10 мача, голова разлика от 34 гола, впечатляваща победа над Швеция с 5:2. И тогава дойде първата загуба за тима на Роберто Мартинес с 2:0 от Словения. Но след толкова силно представяне преди това, мачът няма чак такава тежест за морала на португалците. Стана ясно обаче колко важни играчи са Бруно Фернандеш и Бернардо Силва, след като и двамата не излязоха на терена в Любляна. Мартинес обаче подчерта: „Целта на тези мачове не беше печалба на всяка цена, а да сработим отбора. Макар че не обичаме да губим.“

Нидерландия

Полярни бяха резултатите за нидерландския тим в мачовете срещу Шотландия и Германия. След като надвиха безапелационно шотландците в Амстердам с 4:0 със система 4-3-3. Но въпреки победата, гостите редовно владееха топката на терена. При мача във Франкфурт Джоуи Веерман поведе за Нидерландия още в четвъртата минута с мощно воле. Оранжевите играха в добре познатата за тях система 3-5-2 и направиха и няколко силни контраатаки, без обаче да могат да отбележат отново. За сметка на това германците изравниха, а след това и взеха мача с 2:1. Иначе отборът на Куман може да бъде опасен противник, но трябва да вземе мерки и да затегне играта си.

Белгия

Белгия няма загуба за 12-те мача от квалификациите, под ръководството на старши треньора Доменико Тедеско. Но и дотук можем да оставим похвалите за отбора. Равенството с Ирландия лесно можеше и да е поражение за белгийците, ако Евън Фъргюсън не беше пропуснал ранна дузпа за домакините. А равенството от 2:2 в Уембли срещу Англия беше доста измъчено. Да, очаква се Кевин Де Бройне да се завърне в отбора за първенството, но тимът на Белгия не изглежда като сериозен претендент за финалите на Евро 24.

Италия

Лучано Спалети заведе отбора си в Съединените щати за два мача срещу Еквадор и Венецуела и се завърна у дома с две победи, четири отбелязани гола и нула гола в собствената врата. Николо Барела и Лоренцо Пелегрини отново показаха, че са в топ форма, а Матео Ретеги вкара два гола срещу Венецуела. Така че можем да очакваме силно представяне от Италия на Европейското.

Хърватия

174 мача и 18 години трябваха на Лука Модрич, за да донесе международен трофей за националния отбор на Хърватия, бил той и само купата на ACUD – приятелски турнир, организиран в Кайро. По време на турнирът отборът показа класа в последните мачове и колеблива игра в първите.

Австрия

Няма как да не подчертаем рекорда за най-бързо отбелязан гол в международна среща, който си спечели Кристоф Баумгартнер, отбелязвайки във вратата на Словакия само 6 секунди след първия съдийски сигнал. Мачът завърши със съкрушителното 6:1 за Австрия с хеттрик за Михаел Грегорич, като отборът на Ралф Рангник записа пет поредни победи.

Дания

Треньорът Каспер Хюлманд беше подложен на критика за ръководенето на датския национален тим. Все пак в последните два мача отборът му стигна до равен с Швейцария в лишен от голове мач и победи националите на Фарьорските острови с 2:0.

Унгария

В последните си два мача унгарците записаха две поредни победи – с 1:0 срещу Турция и с 2:0 срещу състава на Косово. В момента само Колумбия (с 21 мача) има по-голяма серия без загуба в международния футбол от Унгария, която не е губила, откакто Доминик Собошлай пое капитанския пост или цели 17 мача без загуба.

Швейцария

След равния 0:0 срещу Дания, швейцарците отстраниха Ирландия с 1:0 и единствен гол от пряк свободен удар на Джердан Шакири. Присъствието му на терен внесе елемент на непредсказуемост за отбора на Швейцария – нещо, което му липсваше при мача с Дания, заради отсъствието на Шакири. Треньорът Мурат Якин може да бъде доволен от отбора си и да аплодира играта на футболисти като Шакири, Винсент Сиеро и Дерек Кутеса.

Румъния

Румънският тим изигра два посредствени мача – един равен 1:1 със Северна Ирландия и загуба с 3:2 срещу Колумбия. В тези срещи си проличаха слабите страни на Румъния, но и няколко редки проблясъка като гола на Янис Хаги срещу Колумбия. Все пак отборът на Едуард Йорданеску има върху какво да поработи, преди да излезе на Евро 2024.

Полша

Двата последни мача на Полша в плейофите завършиха с победи срещу Естония и Уелс, което гарантира на поляците място на Евро 24. Михал Пробеж може да се гордее с момчетата си, които от сбор футболисти изградиха сплотен и силен отбор, който тепърва ще има да се доказва.

Сърбия

Отборът на Сърбия не е в най-добрата си форма. След силно одумвана загуба срещу Русия с 4:0 в Москва, футболистите на Драган Стойкович взеха неубедителна победа над Кипър с 1:0. Да видим каква игра ще демонстрират през юни и юли в Германия.

Чехия

Отборът на Иван Хашек постигна пет мача без загуба, като в последните два отстрани Норвегия и Армения, и двата с 2:1. Отборът има шанс да остави значима следа в Германия това лято, като се има предвид, че е в група с Португалия, Турция и Грузия и има силни играчи като Томас Соучек и Патрик Шик.

Шотландия

Стив Кларк твърди, че не е загрижен за формата на отбора си след загубите на Шотландия с 4-0 от Холандия и с 1-0 от Северна Ирландия, но има за какво да се притеснява. Шотландия вече загуби пет и завърши наравно в два от последните си седем мача и като цяло отборът изглежда нестабилен в защита и беззъб в атака. Следват две приятелски срещи през юни срещу Гибралтар и Финландия, в които шотландците имат шанс да се прегрупират преди първия си мач от евро турнира срещу Германия в Мюнхен.

Словения

Много силен мач изигра отборът на Словения срещу Португалия. Словенците постигнаха заслужена победа с 2:0 с голове на Адам Гнезда Черин и Тими Макс Елсник през второто полувреме и нито един гол във вратата на Ян Облак. Представянето на Словения беше толкова впечатляващо, че дори мениджъра на Португалия Роберто Мартинес, похвали отбора и подчерта, че Словения ще създаде сериозни проблеми на опонентите от група С Англия, Сърбия и Дания.

Турция

Сериозни проблеми демонстрира отборът на Турция. След унизителното поражение с 6:1 от Австрия, турците загубиха и с 1:0 от Унгария, въпреки немалкото положения, които обаче не успяха да реализират. Винченцо Монтела има време да подобри играта на отбора си до лятото, но вече започват да му задават въпроса за оставка.

Украйна

Би било срамота отбор, пълен с такива блестящи играчи да не дефилира на Европейското тази година. Украйна има не един, а двама вратари от световна класа в лицето на Андрий Лунин и Анатолий Трубин, брилянтния млад плеймейкър Георгий Судаков, отлични футболисти като Александър Зинченко и Михайло Мудрик. Сергей Ребров се доказа като добър треньор и селекционер и ако изглади дребните пукнатини в отбора, Украйна може да се окаже голямата изненада на Евро 24.

Словакия

Международният прозорец беше труден момент за старши треньора на Словакия Франческо Калзона. В мачовете срещу Австрия и Норвегия той трябваше да импровизира поради отсъствието на ключови играчи с контузии, най-вече капитана Милан Шкриниар. Тези липси дадоха възможност на периферните играчи да блеснат, но това далеч не им стигна при загубата с 0:2 от Австрия. Отборът се окопити за равния 1:1 срещу Норвегия, а младият централен защитник Адам Оберт обещава да бъде сред звездите на Европейското.

Албания

Албания, която оглави квалификационна група E пред Чехия и Полша, претърпя две поражения, като мачът с 3:0 от Чили в Италия беше особено болезнен. При следващия мач с Швеция отборът показа значително по-добра форма, което обаче не му беше достатъчно и загуби с 1:0. Пред треньора Силвиньо има доста работа за вършене, ако Албания възнамерява да остави следа на евро турнира.

Грузия

Отборът на Вили Саньол трябваше да спечели два домакински мача, за да стигне до Европейското и го направи. Люксембург отпадна с 2-0, а мачът с Гърция стигна до победа с дузпи. Това е голям успех за Грузия, която излиза на първия си голям турнир.

Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето изживяване. Използвайки нашия уебсайт, вие приемате нашите Политика за бисквитки.