Рафаел Надал през погледа на опонентите му

27.05.2024

Пътят на Рафаел Надал до настоящото издание на Ролан Гарос е път на шампион. И неслучайно наричат испанеца „Краля на клея“ – 37-годишният тенисист има 81 последователни победи на клей – абсолютен рекорд за един терен.

Нека си припомним какво споделиха за Надал тези, които се изправиха на пътя му и бяха отстранени от испанеца.

Мариано Пуерта – (2005)
„Когато излязох от корта, знаех, че съм загубил срещу най-добрия играч на клей в света. Какво можеше да направя?"

Роджър Федерер – (2006, 2007, 2008, 2011)
„Спечелих лесно първия сет и обикновено в подобна ситуация не оставям шансове. Но това е финал. Срещу Надал. На клей“, каза Федерер през 2006 г. „Това го прави много трудно – може би по-трудно от всеки друг двубой."

През 2008 Федерер коментира: „Рафа доминира в този турнир както може би никога досега. Като Бьорн (Борг). Той ръководеше играта от първата точка до края... Това е най-силният Рафа, който някога съм виждал, той беше просто върховен."

Робин Содерлинг – (2010)
„Движи се адски добре и връща всяка топка, затова е толкова добър. Той е страхотен дефанзивен играч, но има и страхотна атака. Той наистина може да обърне играта си от защита в нападение много бързо.“

Новак Джокович – (2012, 2014, 2020)
„Той просто не спира. Никой не може да го удържи, удивителна игра“, каза Джокович през 2020 г. „Възхищавам се на всичките му постижения, особено на това тук. Това е смайващ рекорд. Надал загуби два пъти в цялата си кариера. А при 13 титили, няма какво да каже човек. Всички суперлативи, за които можеш да се сетиш, той ги заслужава."

Давид Ферер – (2013)
"Той има всичко. Психически той е най-добрият, когото някога съм виждал. Той може да играе агресивно, може да бъде и фин играч, физически е невероятен. Той изигра пет сета преди два дни и въпреки това днес успя да играе така."

Стан Вавринка – (2017)
„Да играеш срещу Рафа на клей във финала на Ролан Гарос е може би най-голямото предизвикателство, пред което можеш да се изправиш в тениса. Той е най-добрият играч някога на клей. Когато играеш срещу Рафа на Ролан Гарос, никога не си фаворит. Разбира се, че не искаш да загубиш финал на турнир от Големия шлем, но ако загубиш срещу него, е съвсем в реда на нещата."

Доминик Тийм – (2018, 2019)
„Според мен, да играеш срещу Рафа на клей е най-трудното предизвикателство. А предполагам, че и извън тениса, а в спортна изобщо, едно от най-трудните неща в е да го победиш.”

Каспър Рууд – (2022)
„Резултатите му говорят сами за себе си. Той никога не е губил финал тук и има защо. Предполагам, че както казах в речта, аз съм просто още една от жертвите, които той унищожи на този корт на финала. В крайна сметка мога да се надявам един ден да кажа на внуците си, че играх срещу Рафа на Шатрие на финала и те вероятно ще кажат: „Еха, ти си играл срещу него!' И вероятно ще се наслаждавам на този момент дълго време."

Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето изживяване. Използвайки нашия уебсайт, вие приемате нашите Политика за бисквитки.